Nowe narzędzia kontroli dla funkcjonariuszy KAS

Czy nowe uprawnienia funkcjonariuszy Krajowej Administracji Skarbowej będą skuteczne wobec przedsiębiorców działających w szarej strefie ?

„Polski Ład”, jeżeli zostanie wprowadzony w aktualnie formie, przewiduje rozszerzeniem uprawnień funkcjonariuszy Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) o tzw. nabycie sprawdzające. Instytucja ta jest niczym innym jak powszechnie zwaną prowokacją. Urzędnicy będą uprawnieni do kupowania towarów w ramach prowokacji, a przedsiębiorca będzie zobowiązany do przyjęcia zwrotu towaru i zwrotu ceny. Jeżeli tego nie uczyni narazi się na karę grzywny za wykroczenie skarbowe. Uprawnienia takie mają przeciwdziałać rozszerzaniu się szarej strefy i powodować jeszcze większe uszczelnienie systemu podatkowego.

Instytucja prowokacji będzie mogła być stosowana, w celu sprawdzenia wywiązywania się przez sprawdzanego z obowiązków wynikających z przepisów prawa podatkowego, co oznacza praktycznie nieograniczone możliwości jej stosowania.

Funkcjonariusze KAS będą mogli stosować nowe uprawnienia nie tylko wobec osób prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą ale również wobec spółek prawa handlowego np. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością czy spółki akcyjnej.

1 comment