Worth Reading

Latest Reviews

Latest Posts

• Zmieniamy się dla Was !

Zmieniamy się dla Was !0

Strona aktualnie znajduje się w fazie zmian. Niektóre funkcje mogą nie działać. Przepraszamy za utrudnienia.

• Czy przedsiębiorcy zostaną obciążeni nową opłatą?

Czy przedsiębiorcy zostaną obciążeni nową opłatą?0

W dniu 05-05-2021 do Sejmu trafił projekt nowelizacji ustawy o uprawnieniach artysty zawodowego. Nowelizacja ta oprócz zmian dotyczących stricte artystów zakłada również zmianę treści art. 20 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych tj. przepisu, który reguluje zakres i wysokości opłat od urządzeń i nośników, którymi obciążani są producenci i importerzy wybranych produktów. Jakie procedury

• Czy pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika na szczepienie przeciw COVID-19 ?

Czy pracodawca ma obowiązek zwolnić pracownika na szczepienie przeciw COVID-19 ?0

Przepisy prawa pracy nakładają na pracodawcę, w określonych sytuacjach, obowiązek zwolnienia pracownika od świadczenia pracy na czas niezbędny do przeprowadzenia badań czy szczepień ochronnych. Obowiązek taki nakłada §9 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy. Podkreślić jednak należy, że obowiązek pracodawcy wynikający z

• UOKiK nakłada kolejną karę na sieć Biedronka

UOKiK nakłada kolejną karę na sieć Biedronka0